El projecte JEUX SANS FRONTIÈRES continua endavant i ja ha passat l’ecuador amb la tercera mobilitat a Ciriè, una petita localitat al nord d’Itàlia, a prop de Torí. Els temes principals que s’han tractat en aquests cinc dies de feina han estat el “NO” a les fronteres i barreres socials, com poden ser el sexisme, el racisme, la xenofòbia i la discapacitat.

DIUMENGE 06/10: amb alegria i il·lusió vam volar cap a Milà, i en un micro bus de cinc estrelles vam viatjar fins a Ciriè. Les famílies italianes ens esperaven ben contentes.

DILLUNS 07/10: a primera hora el director de l’institut I. Superiore Tommaso D’Oria ens donava la benvinguda amb un discurs que resumia en poques paraules l’esperit d’aquesta trobada: “la diferncia suma”. El primer taller per reflexionar i entendre el tema de la discapacitat varen ser unes activitats esportives on també hi participaren alumnes del centre que tenen certes discapacitats tant físiques com psíquiques. L’horabaixa va transcòrrer per Lanzo, un petit poble d’origen medieval ubicat en una zona estratègica de pas pels immigrants.

DIMARTS 08/10: dia de ruta per Torí, visitant el Museu de l’Automòbil (important dins la història i el desenvolupament de la ciutat i les migracions dels treballadors), el Museu Egipci i el centre històric.

DIMECRES 09/10: Un altre taller a l’institut per treballar aspectes sobre discapacitat i homofòbia. Els alumnes varen participar en jocs on les seves facultats físiques es veien limitades i podien entendre en primera persona com se senten les persones que no veuen o no poden caminar. Després vàrem anar a la Venaria Reale, una residència  de la família Savoya i en haver dinat, vàrem tenir el taller de racisme a l’esport, amb visita a les instal·lacions de la Juventus.

DIJOUS 10/10: Les muntanyes i les zones de pas pels emigrants al llarg dels anys varen tenir el seu protagonisme en la visita als Alps, concretament a Courmayeur. Museu Alpines Guides i pujada al Montblanc aprofitant el bons temps. Vàrem tenir l’oportunitat de tastar la “polenta”, el plat típic per  excel·lència de la zona.

DIVENDRES 11/10: Els dos últims tallers de la mobilitat: un a Sermig (Arsenal de la Pau) a Torí, on va quedar evident el repartiment dels aliments del món de manera no equitativa, i l’altre a l’escola, on es van fer pòsters amb logos contra el racisme, el sexisme, l’homofòbia i la no tolerància a la discapacitat.. El fi de festa es va celebrar a Ciriè, al Troglia Centre, amb música, balls, cançons, entrega de premis, reconeixements i diplomes d’assistència. Moments de germanor i de proximitat entre tots els participants.

DISSABTE 12/10: Hora d'acomiadaments i de llàgrimes. Les bones experiències sempre ens enriqueixen i els dies allà viscuts seran difícils d’oblidar.

Com a resum general, i seguint la línia d’aquest projecte, tothom va quedar satisfet i amb un punt d’orgull d’haver pogut participar-hi i compartir tants moments bons.

Destacam els diferents punts previstos al projecte que vàrem treballar:

 1.    Reflexionar sobre aspectes de racisme, sexisme, discapacitat i homofòbia.
 2.    Posar-se en la pell dels altres i entendre com es poden sentir.
 3.    Participar en jocs amb alumnes que pateixen diferents tipus de discapacitats.
 4.    Conèixer i veure de primera mà els espais per on la gent migrava en el passat cercant un futur millor (muntanyes).
 5.    Entendre que les barreres socials existeixen i que separen sempre, per això les hauríem de llevar.
 6.    Contribuir en l’elaboració de cartells que formaran part de la revista digital que s’està preparant.
 7.    Conèixer la ciutat de Ciriè i el seu entorn (Torí, Lanzo, Venaria Reale) amb els seus museus més representatius

Repetim missatge, però és el que realment sentim: Gràcies a tots els participants, ja que heu contribuït a que aquest viatge hagi estat una experiència inolvidable.

Text: Ana Alfonso