Projecte 4

KA229

Jeux sans frontiers

Projecte que comença enguany amb una duració de 2 anys i en col·laboració amb instituts de 3 altres països: Gran Bretanya, Itàlia i Polònia. La idea base és la migració, la llibertat i les fronteres, establint vincles de similitud i diferències entre el món natural (els animals) i les persones.

Hi participen els alumnes que ara fan 2n ESO i el proper curs faran 3r ESO. Estan previstes 2 mobilitats pel curs actual: aquí a Sineu i a Polònia, i les altres dues, Itàlia i GB per l'any que ve.

Les professores coordinadores són Andrea Castanyeda i Ana Alfonso del departament d'Anglès.


 

L'entrada del nostre centre acull una exposició realitzada per la professora Ana Casas amb l'ajuda de la professora Àngels Batle on amb imatges i objectes usats en algun dels 6 projectes Erasmus en els quals des del setembre del 2017 fins ara el nostre centre ha pres part. Una pinzellada ben guapa per entendre tot el que s'amaga darrera d'aquestes experiències.


  

 

Ja estem arribant al final del projecte Jeux Sans Frontières, i l'última mobilitat es durà a terme a finals de març 2020 al Regne Unit. Per començar a organitzar-nos, ens vàrem reunir el passat 12 de febrer amb els pares / mares de l'alumnat que hi participarà. Es respira emoció, ganes i il·lusió per part de tothom.


  

 

Alumnes de 3r ESO de L'IES Sineu presenten el nostre institut a altres centres participants als projectes Erasmus+.


  

 

El passat 17 de setembre va tenir lloc la reunió preparatòria de la 3a mobilitat del projecte "Jeux sans frontiers" del departament d'anglès. Del 6 al 12 d'octubre sis alumnes de 3r d'ESO partiran cap a Itàlia on es trobaran també amb l'arribada d'alumnes de Polònia i el Regne Unit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sis alumnes de 3r d'ESO juntament amb les professores d'anglès, Ana Alfonso i Andrea Castañeda, han partit el 6 d'octubre cap a Milà per passar al poble de Cirie' (devora Torí) una setmana en el marc de la 3a mobilitat del projecte. Han arribat bé a destí.

 

 

 

 

 

 

 

 

La segona mobilitat del projecte JEUX SANS FRONTIÈRES va tenir lloc a la ciutat de Gdynia, al nord de Polònia, i el nostre diari d'abord recull les següents experiències.

DIUMENGE 17/03: ens vam acomiadar de les nostres famílies a l'aeroport de Son Sant Joan i vam arribar a terres polaques ben tard al vespre.
 


DILLUNS 18/03: Benvinguda per part de la directora de l'escola (American Elementary School), presentacions de la programació de la setmana, i inclusió dels alumnes en diferents classes abans de dinar. Degustació de “pierogis”, plat molt típic a Polònia, que ens van agradar a tots. Taller a la infoBox sobre arquitectura a Gdynia i tornada a l'escola per fer el primer taller de teatre basat en l'experiència i sentiments de la gent que ha de migrar. Instruccions per participar en un concurs de vídeos sobre totes les activitats previstes.
 


DIMARTS 19/03: Diada a la ciutat de Gdansk que va començar amb una visita al teatre Shakespeare, va continuar amb el museu d'àmbar, seguit del rellotge astronòmic a la Basilica de St. Mary. Després de dinar vam tornar a l'escola pel segon taller de teatre. Organitzar, planificar, posar-se en la pell de gent que ho està passant malament…
 


DIMECRES 20/03: Dematí organitzat amb recorregut per la ciutat de Sopot i el moll de fusta. Després de dinar sessió de ciència al centre Experiment i tercer taller de teatre a l'escola. El producte final, una representació teatral, ja està a punt, a punt de caramel.
 


DIJOUS 21/03: Després d'unes classes al dematí van anar al Museu de l'Emigració amb tallers sobre emigrants cap als EEUU a principis del sXX. L'última sessió de teatre va ser a un escenari autèntic i tots vam poder contemplar l'obra acabada. Emoció per  totes bandes. Un èxit rotund.
 


DIVENDRES 22/03: Últim dia de tallers i feina: al European Solidarity Center vam treballar el tema dels refugiats (en contrast amb els emigrants). Després d'una passejada per Gdansk i d'un bon àpat, vam anar a les magnífiques instal·lacions dels estudis de cinema PANIKA! Allà va tenir lloc la festa de cloenda amb cerimònia d'entrega de diplomes, entrega d'un premi òscar pel millor vídeo aportat pels alumnes, sopar, música i ball. El vídeo guanyador s'en va anar cap a Itàlia. La resta de participants, un òscar de consolació, però la festa i el bon humor fins al final.
 


DISSABTE 23/03: Hora d'acomiadaments i de llàgrimes. Un trocet de nosaltres va quedar allà i un trocet de Polònia va venir en els nostres cors.
 


Com a resum general, la satisfacció es pot escriure en majúscules. Va ser una experiència molt enriquidora en tots els sentits i es van treballar a fons els diferents punts previstos al projecte:
 1.    Analitzar els motius pels quals les persones migren.
 2.    Valorar els sentiments i sensacions dels que han de deixar ca seva per anar a un altre lloc.
 3.    Contrastar els sentiments d'aquells que reben al seu territori gent provinent d'un altre país.
 4.    Comparar el concepte de “migrants” amb “refugiats”.
 5.    Conèixer les ciutats de Gdynia, Gdansk i Sopot, els sus entorns, la seva arquitectura, els seus museus moderns, la seva gastronomia….
 6.    Acostar els alumnes a unes aules molt diferents a les seves i a un sistema educatiu que, encara que pot semblar molt diferent, té moltes coses en comú amb el nostre.
 


Gràcies a tots els participants, ja que heu contribuït a que aquest viatge hagi estat una experiència inoblidable.